Kolf van inspiratie

 

Kunstwerk bestemd voor de binnenplaats van Het Paleis in Groningen

Deze van rozerode sisal gehaakte kolf van circa 3 meter hoog, bestemd voor het binnenplein van Het Paleis in Groningen, is geïnspireerd op de (scheikundige) kolven die werden gebruikt in de alchemie. Deze kolven hadden vaak grote ronde buiken en gebogen halzen in de meest uiteenlopende variaties. Omdat alchemie beschouwd wordt als voorloper van de scheikunde, legt de kolf een verbinding met de oude functie van Het Paleis als scheikundig laboratorium.

In de alchemie was de kolf niet alleen een praktisch gebruiksvoorwerp. Het was ook een symbool voor creatie en transformatie. Deze spotprent toont bijvoorbeeld, hoe sommige mensen in de 18e eeuw trachtten de werkelijkheid naar hun hand te zetten door middel van alchemie.

Deze baarmoederachtige kolf is niet alleen een object om aan de buitenkant te bekijken. Het is een plek om letterlijk in weg te kruipen en om tot bezinning en inspiratie te komen. Het is een plek voor de in Het Paleis werkzame kunstenaars, maar ook voor alle bezoekers, om idee├źn in te laten borrelen, rijpen en groeien.